Herstelcoaching: van stagnatie naar perspectief

Het is inmiddels een veelgehoorde term binnen letseldossiers: herstelcoach. In gesprekken met opdrachtgevers blijkt echter dat niet altijd duidelijk is wanneer een herstelcoach de beste keuze is en wanneer het verstandiger is om direct een arbeidsdeskundige in te schakelen. Een ervaren arbeidsdeskundige beschikt immers over vaardigheden die deels overlappen met die van een herstelcoach.

Dat gezegd hebbende, realiseer ik mij ook dat de beantwoording van deze vraag afhangt van de persoon aan wie ze wordt gesteld, de belangen die een rol spelen en de kennis en vaardigheden van de betreffende herstelcoach. Daarom vertellen wij graag meer over de werkzaamheden van Rianne Cartens, herstelcoach bij arbeidsdeskundig bureau Radar.

Herstelcoaching: van stagnatie naar perspectief
Iedereen kent wel re-integratietrajecten waarin, ondanks alle tijd en middelen die erin worden geïnvesteerd, geen vooruitgang wordt geboekt en die muurvast lijken te zitten. De arbeidsdeskundige heeft tevergeefs geprobeerd de obstakels te bespreken, weg te nemen en (kleine) stappen te zetten om de belastbaarheid te vergroten en de re-integratie te bevorderen.

Echter, emotionele en fysieke blokkades vormen een te grote belemmering voor verdere vooruitgang. Het vooruitzicht om op een wachtlijst te worden geplaatst voor gespecialiseerde begeleiding is voor niemand aantrekkelijk en werkt bovendien vaak proces vertragend. Daarbij is het niet alleen belangrijk om aandacht te besteden aan deze blokkades, maar ook om de betrokkene weer de regie over zijn eigen leven te laten nemen en met een positieve blik naar de toekomst te laten kijken.

Zo werd Rianne ingeschakeld in een lopend dossier waarin de re-integratie muurvast zat en partijen het ook niet meer wisten.  De dertigjarige betrokkene kampte al meer dan twee jaar met lichamelijke klachten na een auto-ongeval. Nek- en schouderklachten, een verstoord dag- en nachtritme, somberheid, frustratie en rouw over verloren mogelijkheden belemmerden niet alleen het herstel en de terugkeer naar werk, maar leidden ook tot passiviteit bij de betrokkene. Betrokkene had hulp nodig om een vicieuze cirkel te doorbreken.

Rianne kreeg als herstelcoach de tijd om meerdere keren in gesprek te gaan met betrokkene. Tijdens deze gesprekken richtte zij zich niet alleen op het verleden, maar ging zij ook op zoek naar de intrinsieke motivatie van betrokkene om zijn toekomst actief vorm te geven. Zij kon zelfs al  eerste stappen zetten in het herstel van de balans in het dagelijks leven.

Met haar expertise als onder andere NLP-practitioner, bokstherapeut en hypnotherapeut hielp zij betrokkene  met het vergroten van de mentale belastbaarheid, wat tegelijkertijd bijdroeg aan het verlichten van de fysieke pijnklachten. Door fysieke ontspanning te stimuleren, ontstond er ruimte voor emotionele verwerking. Dit hielp betrokkene om te accepteren wat was gebeurd en om opnieuw richting te geven aan de toekomst.

Een paar maanden later in het traject, na voortdurende (telefonische) ondersteuning, ervaart betrokkene een betere balans, meer inzicht in zijn energiebeheer en prioriteiten, en een herwonnen gevoel van regie en toekomstperspectief.

Met behulp van een provider kan betrokkene aan de slag met behandelingen om verder te werken aan de opbouw van belastbaarheid, terwijl de arbeidsdeskundige zich richtte op de verdere re-integratie. Het bijzondere was dat het oorspronkelijke re-integratiedoel – terugkeer naar de werksituatie zoals die vóór het ongeval was – vanuit een eigen keuze van betrokkene werd bijgesteld naar een ander doel. Dit nieuwe doel bracht niet alleen meer rust maar maakte betrokkene ook gelukkiger, zonder dat het voor problemen zorgde tussen partijen in het letselschadedossier.

Waar een arbeidsdeskundige zich in deze zaak vooral richtte op de praktische kant van re-integratie en belastbaarheid, zoomde  herstelcoaching dieper in op de mentale, emotionele en fysieke blokkades die re-integratie belemmerden. De samenwerking tussen beide disciplines zorgde ervoor dat een aanvankelijk kansloos dossier alsnog kon worden naar tevredenheid van alle betrokken partijen.

De sleutel tot dit succes? Oprechte betrokkenheid van alle professionals en maatwerk, waarbij de juiste professional op het juiste moment werd ingezet!

Geïnteresseerd en benieuwd waarin herstelcoaching van waarde kan zijn? Laten we in gesprek gaan!

DisclaimerWerken bij
Nederlandse Vereniging van ArbeidsdeskundigenStichting Register ArbeidsdeskundigenLandelijk Register van Gerechtelijke DeskundigenVereniging Jonge Professionals Personenschade
2025 © Created by Postads. | Cookies aanpassen