
In letselschadezaken spelen emoties en (zakelijke) belangen een belangrijke rol. Pas als er voor beide (op de juiste momenten en in de juiste hoeveelheid) aandacht is kan een letseldossier goed worden behandelt en verloopt het voor iedereen die betrokken is bij een dossier op een prettige manier.
Door tegengestelde belangen zien wij dat dit niet altijd het geval is. Arbeidsdeskundig Bureau Radar kan partijen hierbij al in een vroeg stadium ondersteunen en samen met partijen bekijken welke stappen en interventies noodzakelijk zijn en de coördinatie/begeleiding op zich nemen.
Naast bovenstaande algemene arbeidsdeskundige begeleiding, waarbij ondersteuning (actief dan wel passief middels coaching en supervisie functie) wordt geboden bij re-integratie op het werk en problemen in de privésfeer van betrokkene (o.a. huishoudelijke hulp, zelfwerkzaamheid in en om het huis en voorzieningen), is er soms ook behoefte aan specialistische ondersteuning.
Bij Arbeidsdeskundig Bureau Radar kunt u terecht voor:
1. Quick scan of een uitgebreidere analyse van een letsel- en/of AOV-dossier
2. Herstelcoaching
3. Re-integratie (werknemer, inclusief UWV-begeleiding en/of loopbaanadvies, en zelfstandig ondernemers)
4. Zelfstandigen en/of gecombineerde bedrijfseconomische arbeidsdeskundige quick scan
5. Ergonomisch advies en voorzieningen
6. Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH; coach en/of gespecialiseerde arbeidsdeskundige/re-integratie expert)
7. Would-be (onderbouwd carrièreperspectief met evt. Talent Motivatie Analyse en bedrijfseconomische analyse) AOV (acceptatie onderzoek, arbeidsdeskundige begeleiding of beoordelingen, second opinion of bindend advies (al dan niet gecombineerd met een objectief medisch advies)
8. Gerechtelijk Deskundig Advies
Van schaderegelende partijen wordt steeds meer een proactieve houding verwacht: men kan (of mag) niet wachten tot verdere schade wordt geleden en het dan op compensatie laten aankomen. Men dient gelaedeerde te faciliteren bij zijn of haar hulpvraag – terwijl financiële compensatie meer subsidiair is geworden. Indien u ons vraagt herstelgericht op te treden, dan kunt en mag u 3 zaken van ons verwachten;
1. Door gedegen onderzoek geven wij gedetailleerd inzicht in de aard en omvang van de problematiek;
2. Waarna wij herstelmogelijkheden (oplossingen) onderzoeken en aandragen;
3. Om deze in overleg met u ook daadwerkelijk uit te voeren. Proactief en praktisch.
Maar regelmatig wordt ons – door specifieke omstandigheden ingegeven – niet gevraagd om stap 3 uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer alleen kennis of inzicht op ons vakgebied nodig is. Herstel van de situatie wordt dan op uw verzoek niet nagestreefd. In deze gevallen hanteren wij juist een vraaggerichte of resultaatgerichte grondhouding.
• Verzekeringsmaatschappijen
• Rechtsbijstandsverzekeraars
• Advocatuur
• Schaderegelingsbureaus
• Rechtbanken