In de complexe wereld van letselschade is professionele herstelcoaching onmisbaar. Vaak wordt deze coaching verzorgd door een arbeidsdeskundige, die als ‘spin in het web’ en daar waar nodig met behulp van providers de belastbaarheid van betrokkenen vergroot en de re-integratie vormgeeft.
Soms moeten er alleen eerst andere obstakels overwonnen worden en is een betrokkene nog niet klaar voor dergelijke begeleiding. Het is belangrijk dat schaderegelende partijen en arbeidsdeskundigen dit onderkennen om daarmee te voorkomen dat er beperkte resultaten worden geboekt en de re-integratie moeizaam verloopt.
In deze situatie kan de herstelcoach een oplossing zijn.
Een herstelcoach biedt gespecialiseerde ondersteuning gericht op het bevorderen van sociaal en emotioneel herstel na een traumatisch ervaring en het stimuleren van de eigen regie. Het doel is om obstakels die (verder) herstel in de weg staan, weg te nemen en een solide basis te leggen waarop een succesvolle re-integratie, ondersteund door een arbeidsdeskundige of re-integratie-expert, kan plaatsvinden.
De herstelcoach fungeert als een ervaren begeleider die de betrokkene begeleidt en ondersteunt, met de focus op de toekomst (en niet op het verleden) en de mogelijkheden die daar liggen. De begeleiding kenmerkt zich door een gepersonaliseerde doelgerichte aanpak waarbij de individuele behoeften en (realistische) doelen van de betrokkene centraal staan, coördinatie van zorg en ondersteuning een belangrijk aspect kan zijn en er ook aandacht is voor (obstakels in) de kring rond betrokkene.
Onze herstelcoaches hebben uitgebreide ervaring in coaching en zijn tevens geschoold als arbeidsdeskundige of re-integratiedeskundige. Dankzij deze gecombineerde expertise begrijpen zij precies wat er van hen wordt verwacht en zijn zij bedreven in het doelgericht begeleiden van betrokkenen die een traumatische ervaring hebben doorgemaakt en daardoor vastlopen.
Het stimuleren van eigen regie en zelfredzaamheid staat centraal in de herstelcoaching. Door betrokkenen aan te moedigen om controle te nemen over hun eigen herstelproces, worden zij in staat gesteld om zelfstandig stappen te zetten richting herstel en re-integratie. De herstelcoaches van Radar geloven dat zij slechts passanten zijn in iemands leven en dat het belangrijk is dat de betrokkenen zelf regie krijgen en houden over hun toekomst.
Vertrouwen, stimulering, coördinatie en ondersteuning zijn hierbij belangrijke kernprincipes.
Na ontvangst van de opdracht begint de intakefase. Tijdens deze fase vindt een kennismaking plaats en wordt de situatie van de betrokkene in kaart gebracht. Hierbij worden de belangrijkste sociale en emotionele obstakels geïdentificeerd en worden de verwachtingen en doelen van de betrokkene besproken. Deze fase omvat meestal 2 tot 3 gesprekken.
Na een grondige inventarisatie wordt er een plan van aanpak opgesteld. Hierbij worden de doelen SMART geformuleerd: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Na akkoord van alle partijen begint de betrokkene, onder begeleiding van de herstelcoach, intensief aan de uitvoering van het plan.
Gedurende het traject zal regelmatig geëvalueerd worden en waar nodig zal het plan van aanpak worden bijgesteld. Onze opdrachtgevers worden hierbij betrokken en op de hoogte gehouden van de voortgang.
Aangezien het traject maatwerk betreft, is het moeilijk om een exacte duur te geven. De ervaring leert echter dat een traject bij de herstelcoach ongeveer 6 maanden in beslag neemt.