Begeleiding bij zorgschade: van ziekenhuisopname tot herstel.
Wanneer iemand in uw omgeving – bijvoorbeeld een cliënt, werknemer of familielid – door een ongeval, medische fout of ziekte te maken krijgt met blijvende gevolgen, kan het lastig zijn om overzicht te houden en de juiste hulp op het juiste moment te organiseren. De zorgschade-deskundigen van Radar bieden hierin professionele ondersteuning.
Zij zijn ervaren ergotherapeuten én registerarbeidsdeskundigen, met uitgebreide kennis van het zorglandschap en wet- en regelgeving zoals de Wmo. Dankzij deze combinatie van expertise kunnen zij vanuit medisch, praktisch én sociaal perspectief begeleiding bieden. Dat kan vanaf het moment van ziekenhuisopname, tijdens revalidatie of zelfs wanneer het letsel al langer geleden is opgetreden.
De zorgschade-deskundige wordt ingeschakeld op basis van een gezamenlijke opdracht van de betrokken partijen, meestal de benadeelde of diens vertegenwoordiger en de aansprakelijke partij, vaak een verzekeraar. In deze onafhankelijke rol begeleiden zij mensen met een complexe of langdurige zorgbehoefte en zorgen zij voor overzicht, maatwerk en rust in een vaak onoverzichtelijke periode.
De ondersteuning begint met een intake, waarin zorgvuldig wordt gekeken naar de hulpvraag en de situatie. Op basis daarvan wordt een analyse gemaakt van de beperkingen die zijn ontstaan als gevolg van het letsel. Deze wordt uitgevoerd volgens het ICF-model (International Classification of Functioning), dat inzicht geeft in de impact op verschillende levensgebieden: van zelfzorg en wonen tot werk, onderwijs en daginvulling.
Wanneer intensieve of langdurige zorg nodig is, brengen de deskundigen in kaart welke voorzieningen noodzakelijk zijn. Hierbij maken zij gebruik van de handreiking Zorgschade en de bijbehorende financiële paragraaf. Zo ontstaat een transparante en onderbouwde berekening van de zorgkosten die nodig zijn om zelfstandig wonen en functioneren mogelijk te maken.
Omdat onze zorgschade-deskundigen ook arbeidsdeskundig zijn opgeleid, kunnen zij in een vroeg stadium ondersteuning bieden bij re-integratie, bijvoorbeeld in het kader van de Wet verbetering poortwachter. Ze denken daarnaast actief mee over werkplekaanpassingen, met oog voor ergonomie, belastbaarheid en duurzaam herstel.
De insteek van onze experts is altijd positief en oplossingsgericht. Niet alleen wordt gekeken naar wat iemand niet meer kan, maar juist naar wat nog wél mogelijk is. Samen met de betrokkene worden alternatieven onderzocht: hoe kunnen activiteiten anders worden ingericht, welke hulpmiddelen zijn geschikt, en welke zorg of begeleiding kan bijdragen aan herstel of behoud van zelfstandigheid?
Onze deskundigen zijn goed op de hoogte van actuele wet- en regelgeving. Zij ondersteunen bij het aanvragen van voorzieningen via de Wmo, Zvw, Wlz of het UWV, en kunnen desgewenst ook het contact met gemeenten, verzekeraars of leveranciers overnemen.
Zo ontstaat een realistisch en overzichtelijk zorgplan, afgestemd op de persoonlijke situatie van degene om wie het gaat – met aandacht voor de mens, en gericht op een toekomst waarin functioneren weer mogelijk is.