Ingrid Matheeuwsen-Linders is voor betrokkenen en partijen in haar letseldossiers goud waard als ervaren arbeidsdeskundige met een achtergrond als ergotherapeut en coach. Deze achtergrond komt veelvuldig van pas in de begeleiding van betrokkenen.

Even voorstellen...

Ingrid is voor Arbeidsdeskundig Bureau Radar werkzaam in de regio Noord Brabant en Limburg.

Wie kent het niet, de begeleiding van een betrokkene met aanhoudende whiplashachtige pijnklachten na een ongeval, wat resulteert in een beperkt activiteitenniveau en weinig ritme, zoals besproken tijdens de kennismaking met Ingrid.

De aanpak om de belastbaarheid op te bouwen en een balans te vinden, omvatte het bijhouden van een weekschema door de betrokkene, waarbij energiebehoefte, -opbrengst en pijnklachten werden genoteerd. En daarna werden de activiteiten herverdeeld om tot een gebalanceerde afwisseling tussen inspanning en ontspanning te komen. Ook werden dagelijkse activiteiten toegevoegd, ongeacht klachten, en werd gestart met weinig activiteiten die geleidelijk werden uitgebreid.

Aanvankelijk had de betrokkene moeite om zich aan het schema te houden. Op 'goede dagen' nam hij meer activiteiten op zich, terwijl hij op 'mindere dagen' nauwelijks actief was. Na enkele weken heeft de betrokkene echter een evenwichtig activiteitenniveau bereikt, inclusief de start van werken op een werkervaringsplek (eigen werk is momenteel te belastend), met als doel de belastbaarheid op te bouwen.

In het begin was er vaker contact nodig tijdens de begeleiding. Elke twee weken vond er een kort evaluatiegesprek plaats (telefonisch, via Teams, of soms ook fysiek), om te beoordelen of een volgende stap haalbaar was. De betrokkene had dit intensievere contact nodig om zijn angsten te overwinnen en om activiteiten op te bouwen. Uit ervaring blijkt dat een aanpak met meer frequentere, maar kortere contactmomenten de investering waard is en op de lange termijn vruchten afwerpt.

Het resultaat omvat dat de betrokkene de komende weken zijn uren op de werkervaringsplek geleidelijk zal uitbreiden met behulp van een tijdscontingent schema. Hierbij wordt gekozen voor een opbouw in kleinere wekelijkse stappen, in plaats van grotere stappen per twee weken, met als uiteindelijk doel dat de betrokkene weer in evenwicht werkt in een passende functie. Misschien zijn er ook aanpassingen nodig aan de werkplek, maar Ingrid, met haar achtergrond als ergotherapeut, is ongetwijfeld in staat om dit goed in te schatten.

Wilt u een dossier bespreken met Ingrid of ontdekken wat zij voor u kan betekenen in uw dossiers? Hier vindt u haar contactgegevens: Ingrid Matheeuwsen (ad-radar.nl)

DisclaimerWerken bij
Nederlandse Vereniging van ArbeidsdeskundigenStichting Register ArbeidsdeskundigenLandelijk Register van Gerechtelijke DeskundigenVereniging Jonge Professionals Personenschade